15/9/08

Històries exemplars: Philippe Petit


Aquest estiu s'ha estrenat oficialment als Estats Units i el Regne Unit Man on a Wire, la narració de la fantàstica història de Philippe Petit, el funambulista que el 7 d'agost de 1974 va creuar d'estranquis, a 417 metres d'alçada, les dues torres bessones del World Trade Center de Nova York, un final estel·lar a tota una vida fidel al seu principi "When I see two oranges, I juggle; when I see two towers, I walk". Si teniu curiositat per saber-ne més, l'Enciclopèdia Wikipedia n'explica tota la casuística, així com totes les altres exhibicions malabars d'aquest artista de les altures. Pel que he llegit, el film s'ajuda magistralment de les circumstàncies històriques del moment (dos dies després, Richard Nixon dimitia de la presidència dels Estats Units) per confrontar dos actes igualment punibles però èticament ben diferents, un crescut entre la cobdícia i la incompetència, l'altre amb aspiracions artístiques; un miserable i deshonest, l'altre extravagant però poètic.

Jo, la història ja la coneixia per Paul Auster, de qui al seu recull de textos Experimentos con la verdad (Anagrama, 2001) trobareu el titulat En la cuerda floja, que suposo que és el prefaci a l'edició anglesa del "Traité du funambulisme" de Petit, que Auster mateix es va encarregar de traduir a l'anglès. (Que és el prefaci ho dic jo, perquè el llibre no en parla pas). Ben pensat, que l'autor que em descobrís aquest personatge fos Paul Auster té el seu sentit, ja que la seva història és ben típica de les vivències obsessives dels personatges d'esperit magnànim que jo recordo encara tan vivament dels primers llibres de l'autor de Brooklyn.

Petit, que a la força va haver de ser tremendament racional en la mecànica del seu repte, i a la vegada molt filosòfic en els seus motius, no estava preparat per la primera pregunta amb què l'esperaven els periodistes desprès d'aconseguir el seu objectiu, "Per què, Sr. Petit?" Però ell no en tenia cap, de motiu, ho havia fet per la simple i pura bellesa de l'acció. I és així com, en la meva opinió, el seu acte punible esdevé definitivament art.


Man On Wire Trailer

1 comentari:

Alexander ha dit...

joder....!!!! quins cullons..... em sembla curiós el film per veure´l........joder!!!!!!