Ja sabem per un post anterior que, des de l'any 1965, quan va deixar d'anar de gira amb el grup, Brian Wilson es tancava a l'estudi i s'ho manegava ell tot solet sense tenir en compte la resta de membres de la banda. Així va parir el Pet Sounds i el nou senzill, Good Vibrations, publicat l'octubre de 1966, en un estil que Capitol Records i els altres Beach Boys trobaven massa modern i arty (theramins, violoncels, clarinets, masses de ritmes, capes de percussió, canvis dràstics d'ambients, etcètera) i, en les primeres versions, també massa llarg per treure'l com a single. Es comencen a respirar els primers problemes i querelles internes entre el nou so que cercava el geni i tots els altres. El seu nou seguici d'admiradors, a qui Brian Wilson volia impressionar, i el seu creixent consum de drogues tampoc no van ajudar a posar-ho fàcil a ningú. Tanmateix, Good Vibrations va ser un hit instantani i va engegar un any de creativitat al límit que, com veurem, va acabar en retirada. O millor, en desintegració.


I va arribar el dia que les excentricitats de Brian Wilson ja només feien gràcia a la seva colla d'amics hipsters de los Angeles, la premsa underground i els media, i a altres músics com Paul McCartney o Leonard Bernstein. A banda, els dies anaven passant, s'acostava la data de publicació del disc, la música no acabava de convèncer als Beach Boys, la companyia Capitol s'impacientava i Brian Wilson encara passava més i més hores tancat a l'estudi. Semblava que s'havia arribat massa lluny, i Brian Wilson per una banda defensant la seva llibertat artística i la col·laboració de Van Dyke Parks a les lletres, i la poca tolerància del grup a les experimentacions i a la seva segregació artística per una altra, van fer que la cooperació d'aquests últims en l'enregistrament de les seves parts vocals fos més aviat desganada, que els dubtes de Brian Wilson creixessin, que la seva neurosi es multipliqués, que el seu comportament s'enrarís, que fins i tot comencés a dubtar de les seves pròpies cançons i, en definitiva, que el projecte comencés a fer aigües per tot arreu. Ja només va faltar que a la primavera de 1967 els Beatles publiquessin el Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, la seva obra mestra conceptual, que automàticament els va catapultar a la posició de líders de la música moderna que des de la publicació del Pet Sounds just un any abans havia correspost als Beach Boys. Ni tan sols el single Heroes and Villains, que havia de recollir el testimoni de Good Vibrations i que podia haver estat perfectament acabat a finals de 1966, no va poder ser publicat fins a l'estiu següent, atrapat en un altre bucle interminable de canvis i amb Brian Wilson tiranitzat per la paranoia, l'ocultisme, la numerologia, l'astrologia, els àcids i altres drogues estimulants. Per acabar-ho d'adobar, l'arribada de la psicodèlia a San Francisco i el Summer of Love van fer que de sobte els Beach Boys semblessin d'una altra època. I la negativa a acudir al Monterey Pop Festival no va fer més que desconnectar-los ja del tot de la nova audiència hippie. Definitivament, l'hora dels Beach Boys s'havia esvaït, el seu moment àlgid no havia perdurat, el favor del públic s'havia evaporat i la moda havia canviat. El que un any abans semblava impossible havia succeït, a finals de 1967 els Beach Boys eren musicalment irrellevants, i l'SMiLE de totes totes un projecte inviable que es va decidir desar per sempre més als prestatges del limbe.
Fins el 2004, quan Brian Wilson va decidir fer la única cosa que el 1967 hagués pogut salvar el disc, i que molta gent ja va intentar sense èxit, publicar-lo al seu nom. Amb músics contemporanis, és clar. Pel que fa als originals dels Beach Boys, a banda de les edicions pirates que pugueu anar trobant del disc (com la de Purple Chick, que segueix l'estructura de 2004, i que us podeu baixar aquí), en van anar apareixent noves versions en discos posteriors de la banda: Wind Chimes, Wonderful, Heroes and Villains, Good Vibrations, With Me Tonight, She's Goin' Bald i Vegetables (Smiley Smile, 1967), Cabin Essence i Our Prayer (20/20, 1969), Cool Cool Water (Sunflower, 1970) i Surf's Up (Surf's Up, 1971).

1 comentari:
Si, si leo el catalan, de hecho lo soy. Muy buen articulo, gracias.
Publica un comentari a l'entrada