24/5/09

Els Dracs - Visca la Patum! [1967]




Aquest és el primer post d'una tanda de missatges on aniré enllaçant algunes edicions publicades per Concèntric, Edigsa i algun altre segell durant els anys 60 a Catalunya i que trobo particularment interessants. Comencem amb 'Els Dracs' i el seu tercer e.p. 'Visca la Patum!' de l'ant 1967 editat per Concèntric.

"Concèntric va néixer com a escissió d'Edigsa el 1964. La companyia va ser fundada per Ermengol Passola i Josep Maria Espinàs amb la mateixa intenció d'Edigsa: aconseguir la normalització de l'ús del català mitjançant la música. Per això, a més d'editar títols pertanyents a la Nova Cançó i als Setze Jutges, d'influència molt més francesa i intel·lectualitzada, van promoure joves músics que buscaven la inspiració en la música anglosaxona (qualificada d'imperialista pels més engatjats), en el rock, en el pop i en el folk americà, entre les quals destaquen Els Dracs, Eurogrup, Pau Riba, a més de Lluís Llach, Tete Montoliu i Maria del Mar Bonet, entre d'altres. Es va presentar com a segell més innovador que Edigsa, el qual resultava massa encarcarat per al públic més jove. Les adaptacions al català dels èxits dels Animals o dels Yardbirds anaven a càrrec de Ramon Folch i Camarasa. L'èxit més important de la companyia va ser La casa del sol naixent interpretada pels Dracs, i que va fer vendre gran quantitat de discos.
La companyia es va dissoldre el 1973 i el 1990 es va lliurar tot el fons discogràfic a la Generalitat de Catalunya." (Text extret del blog 'Pots sentir-me?')

Aquesta banda de Molins de rei capitanejada per la poderosa veu de Jordi Carreres va publicar quatre referències i es va fer particularment famosa per la seva versió de 'la casa del sol naixent' que ja enllaçarem més endavant. Com la majoria de bandes d'aquella època versionaven al català grans èxits internacionals. Aquest vinil destaca per una fantàstica versió de 'My Girl' (És Ella) , una diverstidissima 'Visca la Patum!' que dona nom al disc i 'Visca l'amor' (Vive l’amour) -atenció perquè estem parlant de dos grans hits potencials-.
Si esteu tant interessats com jo en aquest particular moment de la nostra història no dubteu a escoltar l'entrevista a Òscar Dalmau (Phil Musical) que la gent del 'mai a la vida' acaben de penjar al seu blog.

+ info