29/12/08

los Canarios - Free Yourself [1970]

Al llarg de la curta vida del grup, hi va haver un fet que va marcar definitivament la trajectoria de 'los Canarios', el servei militar. Cal recordar que aleshores la mili durava quasi bé dos anys i, durant aquest temps, tot el que s'havia aconseguit fins aleshores podia passar, inevitablement, al calaix dels oblidats. Per sort sembla que en Teddy tenia alguns asos amagats.
Abans d'incorporar-se a files el grup havia deixat dues cançons enllestides que donarien forma al single 'Child', que vam publicar la setmana passada. Alguns membres del grup van ser substituits, però segurament el canvi més dràstic va ser la incorporació de Pedro Ruy-Blas com a substitut de Teddy Bautista.
Durant aquest temps de serveis forçats sembla que alguna cosa va canviar. El primer senzill publicat després d'aquest periode d'inactivitat sembla marcat irremeiablement per aquest fet i, per un servidor, es tracta del cim musical d'aquesta banda. No em puc imaginar un títol més escaient que 'Free yourself' per aquest desig de llibertat que segurament es devia alimentar dia a dia durant aquell periode, i una cara B com 'I wonder what freedom means' sembla alimentar encara més aquest desig que creix. Dues paraules que es repeteixen i un sentiment més que anhelat, la llibertat.
La nova vida de los Canarios també implica un canvi substancial en l'estil de les composicions del grup, que aposten per una experimentació més evident, unes estructures molt més desacomplexades i lliures i, en alguns moments, una producció molt més elaborada i influenciada pel barroquisme més beatlelià de darrera fornada. No dubtaria en qualificar 'Free yourself' com el Sgt. Pepper's del pop hispà. Per altra banda, l'experiment de 'I wonder what freedom means' recorda el clàssic dels Rolling Stones 'Sympathy for the Devil', amb un ritme minimalista i tribal molt influenciat per la música africana.
Us deixo amb una delicia de video que he trobat pel youtube on el grup executa una versió molt lliure en directe de 'Free yourself' de quasi bé 10 minuts. Tot i no superar la versió original del single, si que ofereix una idea molt clara d'aquest nou gir del grup que sembla buscar el seu lloc de nou alhora que només pretén divertir-se, com si d'una jam session es tractés. No se perquè, però no puc deixar de pensar, un altre cop, en la llibertat que es respira en el mític video dels Rolling al Rock'n'Roll Circus de 1968 interpretant 'Sympathy for the devil.

La setmana que ve 'Extra-Extra!'/'Reaching out'.




descarregar el Single.

2 comentaris:

malcombowie ha dit...

Aquests posts dels canarios són tremendos. Quin mes de desembre més benparit ens ha quedat, oi? Per cert, m'ha sorprès moltíssim el traductor de Google. frega la perfecció, tu.

Jordi Sabaté ha dit...

t'agraden? merci. I si, lo del traudctor es veritat, amb castellà la clava... amb angles ja es una altra cosa, però es pot entendre perfectament... bon any!