18/3/09

96 tears - Question Mark & the Mysterians [1966]

Estic viciat a lastFm, ho reconec. Tothom té algun vici. Molts ho estan al Facebook, al twitter o al tuenti, a mi que no em treguin del Last. Malgrat tots els seus defectes ho considero una eina genial per navegar entre grups i usuaris. Poder saber que estan escoltant els altres en aquells mateixos moments t'hi apropa més encara. Se que no té la seriositat de Allmusic, ni la coherència de Rateyourmusic, però a qui importa?
En un d'aquests viatges entre links infinits de referències inconexes vaig descobrir fa poc a '? & the Mysterians' -o 'Question Mark and the mysterians'-, quina maravella de nom. El grup té la seva peculiar història. Llegeixo que estan considerats com el primer grup de rock llatí de gran èxit. Més encara, també diuen que va ser la primera banda a ser descrita com a punk rock. Em semblen molt agoserades aquestes afirmacions. El que si que és veritat és que el cantant, Rudy Martínez, -després d'anglicalitzar el nom original de la banda 'Marc y los misteriorsos'- va afanyar-se a canviar legalment el seu nom, i amagar els seus origens, pel de Question Mark. La cara d'espaldamojadas dels altres membres no els hi treu ningú però. Potser per això es diu que al cantant mai se l'ha arribat a fotografiar ni a filmar sense ulleres de sol. És un personatge excèntric, això si que ho té. L'home continua afirmant que és un extraterrestre que va viure entre dinosaures en una vida anterior i que unes veus li van dir que continuaria cantant el seu gran hit '96 tears ' fins l'any 10.000. Espero que així sigui.
Aquesta, de fet, va ser l'única cançó que van necessitar per a passar a ser membres formals de les grans llegendes del so garatge. '96 tears' tanca el primer disc del grup, que inclou altres hits com 'i need somebody' o 'you're telling me lies'. El so del grup destaca sobretot per l'orgue Farfisa i dóna un aire molt marcià a tot el conjunt. '96 tears' va arribar a la primera posició de les llistes del Billboard Hot 100 i va vendre més d'un milió de còpies del single.
Trobareu més informació i el link de descàrrega del disc a la següent referència del blog 'dias de garage', una pàgina que lamentablement va tancar la paradeta ja fa uns mesos, però els links continuen vigents:
http://garagerocks.blogspot.com/search/label/question%20mark%20and%20the%20mysterians

Per acabar, i ja que parlavem d'orgues, us deixo també amb el videoclip de 'Saturn 5', el gran hit d'aquell grup de so Madchester que s'anomenaven 'Inspiral Carpets'. No puc negar que és una de les cançons dels meus anys universitaris. Encara recordo quan la posaven a la sala petita de l'antic 'Zeleste', la mítica 'a saco'. No he pogut evitar pensar-hi després de penjar una de les poques aparicions televisives d'en Question Mark cantant '96 tears'. Per cert, no és Ian Brown qui balla damunt de l'escenari? Això si que és un bon parell de hits i la resta són tonteries. Aquí teniu doncs, una bona dosis de groove.


? & the mysterians - 96 tears [1966]


Inspiral Carpets - Saturn 5 [1994]