26/5/08

Pluja

Hi arribo a temps o ja faig tard a dedicar un post a la pluja? Sembla que no, a la web del Servei Meteorològic de Catalunya anuncien que la nuvolositat variable i els xàfecs continuaran les properes jornades, sobretot a l'interior i en especial al nord de Catalunya, i que el cap de setmana el temps insegur encara guanyarà més protagonisme i els ruixats i les tempestes es podran generalitrzar a tot el dia i a més indrets del territori. Això vol dir que, amb una mica de sort, el que ve pot ser el tercer cap de setmana seguit passat per aigua.

Aquests dies m'he entretingut a buscar temes musicals que tinguessin la pluja com a protagonista i n'he trobat un fotimer. El primer, el tema que els The Go-Betweens van triar per encetar el seu quart disc,
Liberty Belle & the Black Diamond Express, de l'any 1986, una peça molt impetuosa que fa començar amb força un disc que inclou algunes de les millors composicions de Robert Forster i Grant McLennan com The Wrong Road o Twin Layers of Lightning.





The Go-Betweens - Spring rain

Estic d'acord amb l'Enciclopèdia Wikipedia que Rain és una de les millors cares B de single de tota la discografia dels Beatles. En un número de la revista MOJO dedicat a la banda de Liverpool, Andy Partridge dels XTC deia que aquest tema representa el tret de gràcia als Beatles de la primera època, entés com la música feta simplement amb guitarra, baix i bateria. De fet, aquesta cançó es va enregistrar durant les sessions de gravació del Revolver, que al seu temps va ser el primer disc estilísticament ambiciós dels Fab Four. Ah, a la cara A del senzill hi havia Paperback Writer.





The Beatles - Rain

Ben aviat vull dedicar un post a un dels instruments que més m'emociona escoltar, la guitarra Rickenbacker. Precisament aquests dies estic llegint una biografia de The Byrds i repassant tota la seva discografia, o sigui que n'estic ben amarat. També és l'elecció del guitarrista de The Loft, una banda de meitat dels 80 que militava al cèlebre segell Creation d'Alan McGee. Aquí hi apareixen perquè tampoc hi ha tantes ocasions de desenterrar bandes d'aquesta discogràfica però és que, a més, sabeu com es va dir el següent grup del seu cantant i guitarrista quan es van separar? The Weather Prophets.





The Loft, Creation: Flowers In the Sky 1984-1987: Why does the rain

Hi ha grups que per algun misteriós motiu t'atrapen emocionalment i no pots evitar continuar donant-los una i una altra oportunitat. És el cas dels The Ladybug Transistor, per exemple. I no és que la seva música no m'agradi, senzillament és que tenen un so tan especial que els fa uns éssers únics. Tots en tenim de bandes d'aquestes, que defensariem davant de tothom i que ens agraden per motius inexplicables. Són grups d'una bellesa indefinible, inatrapable i inenarrable, i deixes que la seva música et gronxi i et segresti l'ànima. Uf! I ara mateix acabo de decidir que queda pendent un post dedicat a aquesta mena de grups.





The Ladybug Transistor, The Albemarle Sound: Like a summer rain


I m'acomiado amb un estàndard de la música popular nord-americana, el que els anglosaxons en diuen un evergreen, un d'aquells temes que no moriran mai. La majoria estan associats a un intèrpret, però no crec que aquest sigui el cas. M'encanta quan diu "Every time it rains, it rains/pennies from heaven./Don't you know each cloud contains/pennies from heaven./You'll find yor fortune falling/all over town./Be sure that your umbrella is upside down.[...]So when you hear it thunder/Don't run under a tree./There'll be pennies from heaven for you and me.", em recorda quan a casa deien quan plovia que allò eren com bitllets de mil. També deu ser el que pensen els pagesos fins que comença a pedregar. La versió de Sinatra és del seu disc Songs for Swingin' Lovers, una de les seves col·laboracions amb l'arranjador Nelson Riddle per la companyia Capitol. També en trobareu versions de Billie Holiday, Louis Armstrong, Tony Bennett, Big Joe Turner, Dean Martin o Louis Prima.





Frank Sinatra, Songs for Swingin' Lovers: Pennies from heaven


The Troggs, Cellophane: When will the rain come
The Jayhawks, Rainy Day Music: Save it for a rainy day
Bill Evans, Alone: Here's that rainy day
Ella Fitzgerald, The Songbooks: Come rain or come shine
Billie Holliday, Lady in Autumn: Stormy weather
Diana Krall, Love Scenes: Garden in the rain
Sir Douglas Quintet, The Best of Sir Douglas Quintet: The rains came
Grateful Dead, American Beauty: Box of rain
Traffic, Mr.Fantasy: Coloured rain
Temptations, I Wish It Would Rain: I wish it would rain
The Jesus & Mary Chain, Darklands: Happy when it rains
Gene Clark, This Byrd Has Flown: Rain song
Richard Hawley, Coles Corner: Just Like The Rain

1 comentari:

Arnau Sabaté ha dit...

Feia molts dies que no llegia newtontown, no per ganes sinó per falta de temps que he anat de cul...tanta pluja tanta pluja i a veure si avui ens fotrà el Primavera enlaire...que la pluja és guai sobretot per dedicar-li cançons però sovint no plou a gust de tots!