15/1/09

Dels diaris: Probablement Déu no existeix

D'uns dies ençà, la premsa ens està informant que des d'aquest dilluns passat hi ha dues línies d'autobús urbà a Barcelona que han començat a portar publicitat de la campanya ateista coneguda per l'eslògan Probablement Déu no existeix. Deixa de preocupar-te i gaudeix la vida. Sembla que la idea original prové de Londres, concretament a partir que la periodista Ariane Sherine escrivís un article a The Guardian a favor de promoure una campanya al transport públic que en contrarestés una altra que feia exactament el contrari, proclamar la paraula de Jesús. A l'edició de dimarts de El País, Josep Ramoneda escrivia que el lema és una traducció dolenta al català/castellà del cèlebre motto d'una coneguda marca de cervesa, cosa que salta a la vista, i que no és correcta la presumpció que els creients no puguin fruir de la vida. És més, afirma una cosa que tots sabem, que "en un país católico como éste, todos sabemos el gusto que da comer la fruta prohibida."

També a Anglaterra, a Swindon concretament, a vuitanta milles de Londres, però ara fa 23 anys,
Andy Partridge, membre fundador, guitarrista i principal compositor dels XTC, va escriure el tema Dear God, una peça que ara mateix em sembla adient recordar perquè llista totes les raons que farien somriure aquells que simpatitzen amb la campanya. Originalment, la composició va aparèixer com a cara B de Grass, el primer single d'Skylarking, però el rebombori que va ocasionar, i el seu èxit a les ràdios del circuit dels college, va fer que el tema finalment acabés com a peça de tancament de l'àlbum, primer en l'edició nord-americana del LP i ara a totes.

La lletra de la cançó no és gens càustica, ni cínica (tot i que és irònic que l'autor s'adreci a algú a qui, en principi, ell nega l'existència), i per això mateix és una composició exemplar, "[...]I pray you can make it better down here/I don't mean a big reduction in the price of beer/[...]/We all need a big reduction in amount of tears[...]". Malgrat que en algun moment ell pugui aparèixer més aviat com un escèptic, diuen que en realitat Andy Partridge és un ateu convençut.

La cançó està escrita en forma de carta i examina l'existència de Déu en base al clàssic conflicte de l'absència de proves i com Ell deixa que ens passin unes coses tan horribles. També hi ha lloc per les guerres de religions, "[...]And all the people that you made in your image,/See them fighting in the street/'Cause they cant make opinions meet/About God[...]" i la Bíblia, "[...]Dear God,/Don't know if you noticed, but.../Your name is on a lot of quotes in this book/Us crazy humans wrote it, you should take a look[...]" però, com deia, per damunt de tot plana la sensació que, quant a Déu, sempre rondinem pel mateix, que tot depèn massa de la lliure voluntat dels éssers humans i que, quan Ell parla, no contesta amb respostes senzilles ni planeres sinó que les omple de misteri i mite.


XTC - Skylarking - Dear God