14/2/08

EL DIA QUE CAMBIÉ A MI PADRE POR 2 PECES DE COLORES

"Els noms de Neil Gaiman i Dave McKean sonaran habituals als aficionats al “comic-book” nord-americà a través de la col·lecció de THE SANDMAN, una revisió moderna del còmic clàssic de superherois del mateix nom. Amb un prisma completament diferent, molt més intel·lectualitzat i filosòfic, Neil Gaiman crea una mitologia pròpia a través de la família dels Eterns (Mort, Somni, Desig, Destí, Deliri, Destrucció i Desesperança), convertint la sèrie en tot un clàssic del còmic de fantasia adult, comparada sovint amb l’obra de Terry Pratchett, creador de la saga de llibres Mundodisco, amb qui ha coescrit l’obra BUENOS PRESAGIOS.

Aquests dos personatges s’han trobat en nombrosos projectes, Neil Gaiman com a guionista i Dave McKean com a il·lustrador. La seva darrera publicació és aquest conte anomenat EL DÍA QUE CAMBIÉ A MI PADRE POR 2 PECES DE COLORES. És, com sembla, un conte infantil de la factoria Neil Gaiman, dins tota la tradició del conte clàssic amb moralina, macabra segons com. Les il·lustracions, com és habitual en Dave McKean, són una perfecta mescla de diferents tècniques artístiques com la fotografia, el collage, la pintura i la mateixa il·lustració. En aquest cas es distancia d’allò que més l’ha caracteritzat, la foscor i la tragèdia, com es pot veure en el llibre DUSTCOVERS: LAS PORTADAS DE THE SANDMAN, també publicat per Norma Editorial, on presenta la seva cara més gòtica.

Són llibres que no només es miren i llegeixen, es contemplen. Petites meravelles. Si en seguiu el camí, potser us portaran a una altra obra, LOS CAZADORES DE SUEÑOS, del mateix guionista, però aquest cop il·lustrat per l’artista japonès Yashitaka Amano. Es tracta d’una adaptació d’un conte tradicional japonès amb forts paral·lelismes amb THE SANDMAN.

Són obres que fan pensar que el còmic tradicional pot anar per camins més madurs, juntament amb les d’altres autors com Frank Miller o Alan Moore, tots ells també publicats per Norma. Cal agrair l’esforç d’aquesta editorial per tenir cura de l’edició de totes les obres que publica.

EL DIA QUE CAMBIÉ A MI PADRE POR 2 PECES DE COLORES, guió de Neil Gaiman, il·lustracions de Dave McKean. Norma Editorial, 2002"

Recomanació apareguda a la revista 'el tacte que té' núm. 12 escrita per un servidor.